September 26, 2022 02:55
Свет

Најмалку 77 мигранти удавени во бродоломот во близина на сирискиот брег

Најмалку 77 мигранти се удавија во близина на брегот на Сирија, откако потона чамец што исплови од Либан, изјави денеска сирискиот министер за здравство Хасан ал Габаш.

Околу сто и педесет лица, главно Либанци и Сиријци, се наоѓале на чамецот што потона близу градот Тартус.

– Бројот на жртвите достигна 77, а 20 лица се згрижени во болницата „Ал Басел” во Тартус, појасни сирискиот министер.

Во текот на изминатиот месец, илјадници Либанци, Сиријци и Палестинци го напуштија Либан и преку море се упатија кон Европа.

Во Либан живеат околу шест милиони луѓе, вклучувајќи и повеќе од милион сириски бегалци. Над три четвртини од населението живее во сиромаштија поради економската криза во земјата од 2019 година.