July 23, 2021 21:18
Македонија

МОН: Училиштата не смеат да наплаќаат за свидетелствата, тоа е спротивно на Уставот и законите

Училиштата не смеат да наплаќаат такси за издавање на свидетелствата и тоа им го укажавме со допис уште пред крајот на учебната година,  соопшти Министерството за образование и наука како одговор на реакцијата од Сојузот на средношколци дека некои училишта наплаќаат за свидетелствата и допломите за завршено средно образование.

МОН посочува дека педагошката документација потребна за крајот на учебната година се обезбедува од Бирото за развој на образование при што секое училиште добива дополнителни 5 отсто во случај на грешки и слично.

– Потсетуваме дека согласно Уставот на Република Северна Македонија, како и член 3 од Законот за основно образование, и член 3 од Законот за средно образование, секое дете има право на бесплатно и квалитетно образование, истакнува МОН и додава дека се работи за изолирани случаи во неколку училишта и дека за тие случаи ќе постапи Државниот просветен инспекторат.

AnimeHeaven Watch anime online, English anime online HD. Giant Robo the Animation: The Day the Earth Stood Still Episode 7

https://gogoanime.be hunter x hunter gogoanime. 6 Lovers Episode 5

https://aniwatch.pro anime sites. Attack on Titan: Lost Girls (https://aniwatch.pro/m/rma4) Episode 3

KissAnime Fliphtml5: https://fliphtml5.com/homepage/aoxjt