February 17, 2019 11:13
Свет

Мијатовиќ: „Загрижувачки курс” на Виктор Орбан за човековите права

Комесарот за човекови права на Советот на Европа Дуња Мијатовиќ изјави денеска дека Унгарија се соочува со многу меѓусебно поврзани предизвици во врска со човековите права, вклучувајќи го и законодавството, кое процесуира граѓански групи, назадување на првото на жената и системско притворање на баратели на азил.

Мијатовиќ, која минатата недела престојуваше во петдневна посета на Унгарија , исто така, изрази загриженост за независноста на медиумите и правосудството.

Таа изјави дека „просторот за работа на невладините организации, борците за човекови права и новинарите, кои ја критикуваат Владата е многу тесен и ограничен” и го повика премиерот Виктор Орбан да „го смени својот загрижувачки курс” за човековите права.

Related posts

САД почнаа да се повлекуваат од Сирија

Filip

Најголемиот критичар на Путин замина од Русија

Valentina

Трамп: Нашата војска се враќа дома, Турција и околните земји ќе се погрижат за ИД

Filip