August 20, 2022 02:08
Македонија

Мицкоски: Додека сум претседател на ВМРО-ДПМНЕ нема да се смени Уставот

Две третини менуваат Устав. Додека сум претседател на ВМРО-ДПМНЕ нема да се смени Уставот за бугарските барања да бидат дел од него, изјави лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски на денешниот протест.

„Ниту јас ниту ВМРО-ДПМНЕ нема да прифати понижувачки договор на штета на националните интереси. Ако Владата реши да го носи надвор од Собранието или на сила во Собранието, тогаш идната Влада на ВМРО-ДПМНЕ нема да почитува ниту една точка“, рече Мицкоски.

Тој испрати порака и до официјална Софија дека со политиката кон Макдонија неповратно ги оддалечува нашите два народи.

„Бугарија треба да се извини за фашистичкото минато што го вршела врз овој народ, а не да ја ретушира историјата“, рече Мицкоски додавајќи дека тоа не се никакви европски вредности.