October 22, 2021 07:33
Македонија

Мицкоски: Вие граѓаните ќе одлучите како и на што ќе се трошат парите од вашиот данок, седиштата на институциите ќе ги преместиме низ цела Македонија

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ проф. д-р Христијан Мицкоски вечерва на трибина Промоции на политики – Македонија за сите луѓе презентираше два нови концепти за граѓаните, мојот данок, за мојот проект во мојата општина и децентрализација на институциите, за кои рече дека самите граѓани ќе одлучат за кои проекти ќе се трошат нивните пари во општините, но и вети реформа во сите општини децентрализација на институциите.

Денеска овде од Охрид ќе зборувам за две теми кои што исто така се содржани во концептот Македонија за сите луѓе. Првата е мојот данок, за мојот проект во мојата општина. Сите вие плаќате данок на имот овде, не само во Охрид, туку секаде во Македонија, сите вие годишно еднаш плаќате данок на имот кој што го поседувате вие или вашите блиски. Тој данок денеска најчесто завршува во некоја кафана или во некои непродуктивни трошоци. Граѓаните на Охрид ќе имаат можност самите да изберат за кој проект нивниот данок ќе се троши, но не само во Охрид, туку и низ цела Македонија, вели Мицкоски.

Јас сакам мојот данок да биде потрошен за ново игралиште во Лесковец, за нова улица во Велгошти или пак за некој нов парк овде во центарот на Охрид, а не да заврши во некоја кафана со некое ново патничко возило, за некое патување или за некои непродуктивен трошок. Вие ќе бидете господари на вашите средства, а општината ќе биде транспарентна и отчетна на веб страната ќе бидат објавени проектите и ќе има бројач, како ќе се полнат вашите средства во тие проекти така тие проекти ќе се реализираат. Вие сте господари на вашиот проект и вашиот град, не градоначалникот, не општината, не администрацијата. Нема никој повеќе да ве краде, нема веќе кој да ги краде охриѓани, нема кој да ги краде граѓаните во Македонија затоа што вие плаќате за вашиот проект во вашата општина, дециден е Мицкоски.

Втората реформа за која Мицкоски зборуваше пред присутните е нова реформа а тоа е децентрализација на институциите, односно како што потенцираше со оваа реформа министерството за култура како и сите државни културни институции ќе бидат преместени во Охрид.

Втората работа за која што сакам да зборувам е институционалната децентрализација. Тоа е  една крупна реформа со која што ВМРО-ДПМНЕ ќе се зафати и тоа нема да биде преку ноќ, можеби ќе треба повеќе време, можеби ќе требаат повеќе години, но еднаш засекогаш мораме да почнеме и да го најдеме местото на секое нешто онаму каде што тежи. Охрид е како што кажав не само на Македонија, Охрид е и на целиот свет, и е културна престолнина, како што кажа Велика нашиот Ерусалим и тука треба да бидат сместени сите државни културни институции и управи, а на крај и самото министерство за култура, тоа се вика институционална децентрализација, институциите таму каде што им е местото. Културата и министерството треба да бидат овде во Охрид.

Ова ќе  биде сериозна реформа, ова ќе биде реформа која што ја заслужуваат охриѓани во културата, во секоја општина граѓаните ќе добијат децентрализирана државна институција, да развиваме насекаде низ Македонија, секоја педа македонска почва  да ја развиеме. Овде и е местото на културата, тука во Охрид и сите управи и сите институции ќе бидат овде пренесени а на крај ќе биде и самото министерство за култура, институционална децентрализација,  кажа претседателот Мицкоски.

Мицкоски порача дека само економски силна држава може да биде јака држава со задоволни граѓани, додавајќи дека токму затоа е потребно граѓаните да го поддржат концептот Македонија за сите луѓе.

Ние гледаме во иднината, само економски силна држава може да биде јака држава. Само економски моќна држава, има задоволни граѓани кои што си ја сакаат својата држава и се големи патриоти, си ја љубат секоја педа сопствена земја и се почитуваат меѓусебе. Денеска имаме една спротивна работа од ова што го зборувам, имаме сиромашни граѓани, луѓе кои што за жал се незадоволни од ова тешко и болно секојдневие. Затоа нас ни треба концептот Македонија за сите луѓе, затоа ве повикувам драги мои охриѓани уште во првиот круг да ја завршиме работата и да го избереме нашиот доктор Кирил Пецаков. Да победиме за Охрид, да победиме за Македонија порача Мицкоски.

AnimeTV Watch english anime Online in HD for FREE

AnimeDao Watch anime online in high quality with english Subbed & Dubbed

Website https://gogoanime.be: Watch Please Twins (Dub) gogoanime Episode 12 anime stream

AnimeFLV Watch anime online, English anime online HD

Zzb: https://zzb.bz/GDwvc

Sqlservercentral: https://www.sqlservercentral.com/forums/user/gogoanimebe