April 20, 2019 16:48
Македонија

Митрески: Во собраниска процедура влегува Предлог-законот за спречување на корупцијата и судир на интереси

Ги отвораме вратите за избор на нов состав односно независна и професионална  Државната комисија за спречување на корупција.

Со предлог законот се прошируваат надлежностите на Комисијата со цел таа да стане тело кое суштински, а не само декларативно ќе застане на патот и ќе и се спротистави на корупцијата во државата.

Македонија, има потреба од таква силна независна институција.

Имајќи ја предвид важноста, но и итноста од нов состав на антикорупциската комисија, овој Закон пред пратенците ќе се најде по скратена постапка и со европско знаменце.

Очекувам, апелирам, ги повикувам сите пратеници да покажат дека се навистина против корупција и да го поддржат предлог законот за спречување на корупцијата и судирот на интереси.

Крајно време е да запрат блокадите и деструкциите. Партиските интереси треба да се стават на страна. Независно, професионално и силно регулаторно тело кое ќе се бори против корупцијата е во интерес на целокупното општество.

Време е Македонија конечно да добие вистински силна и целосно независна Државна комисија за спречување на корупција

Така се гради држава по европски стандарди.

Нови вести

Заврши гласањето на болните и немоќни во Штип, Карбинци и Пробиштип

Igor

Во Желино и Боговиње нема пријавени за денешното гласање, во Тетово од 14 гласале двајца

Igor

Во КПУ Затвор-Скопје гласале преку 60 затвореници

Igor