August 5, 2021 03:37
Македонија

Мирот е бојата на младите

Надворешните фасади на шест училишта низ Западен Балкан беа осветлени во сино по повод одбележувањето на Меѓународниот ден на заедничкото живеење во мир.

Просветлувањето е дел од кампањата „Млади инспирирани од мирот“, која го слави успехот на проектот „Поддршка на колективното лидерство на Западен Балкан за помирување: градење на капацитети и темпо за RYCO“.

Училиштата што беа осветлени се: Гимназија „Стојан Церовиќ“ во Никшиќ; Интернат за деца со пречки во слухот и говорот „11 Маји“ во Јагодина; Центар за средно училиште „Неџад Ибричимовиќ“ во Илијаш; Средно училиште „Иса Болетини“ во Вора, Албанија; „Пренк Јакова“ во Ѓаковица и СЕПУГС „Васил Антевски“ Дрен, во Скопје. Учениците и наставниците од овие училишта се дел од семејството на RYCO – тие ја реализираа размената меѓу младите, придонесоа за развој на методологијата за настава и дијалог меѓукултурно и претставуваат идеја дека формалното образование има улога да играат во обединување на младите и поддршка на нив во градењето и одржувањето на мирот во регионот.

Овој проект е поддржан од Фондот за градење мир на Обединетите нации, во партнерство со УНДП, УНФПА и УНИЦЕФ во Албанија, и се промовира преку кампањата „Млади инспирирани од мирот“ што ќе се одржи низ целиот регион во текот на мај 2021 година.

 

Ова соопштение за јавноста е дадено во рамките на „Поддршка на колективното лидерство на Западен Балкан за помирување“, заеднички проект помеѓу UN и RYCO, финансиран од Фондот за градење мир. Имплементирано од Регионалната канцеларија за младинска соработка (RYCO) и три агенции на UN – УНДП, УНФПА и УНИЦЕФ. Проектот има за цел да изгради капацитет и темпо на RYCO, да ги оспособи младите да имаат глас во јавното донесување одлуки што влијае на нивниот живот и да ги зајакне да бидат фактори во изградбата и зачувувањето на  безбедни и мирни поднебја за нив и за нивните заедници.

AnimeDao animedao bleach: Watch Gintama Episode 50

AnimeHeaven watch anime: Naruto (Dub) (https://animeheaven.pro/m/rMX) Episode 220