December 1, 2020 10:24
Македонија

Минков: Блокирање на европскиот пат на Северна Македонија, ќе има поразителен ефект на односите Скопје-Софија

Се надевам дека нема да дојде до блокада на стартот на преговарачкиот процес на Република Северна Македонија со ЕУ, бидејќи доколку Бугарија ја блокира земјата, тоа би имало поразителен ефект за нашите односи, смета долгогодишниот дописник на Бугарското национално радио од Скопје, Мартин Минков.

– Во моментов сме во деликатен период, бидејќи се чека тешката одлука за почеток на процесот на пристапни преговори, изјави Минков при гостување во емисија на БНР.

Тој смета дека е потребен политички поттик за надминување на актуелниот спор и очекува дека ќе дојде до средби на претставници на владите на двете земји пред носењето конечна одлука за почеток на преговорите.

Минков оценува дека Договорот за добрососедство меѓу двете земји не може да се сведе само на историјата и работата на заедничката Комисија за историски прашања и тие да бидат основа на развојот на идните односи, посочувајќи дека има недостиг на меѓусебна отвореност меѓу двете земји на економски и културен план.