January 17, 2021 22:51
Македонија

Министерство за здравство: Во ниедна здравствена установа нема забрана за снимање

Во ниту една здравствена установа, не постои наредба за забрана за видеоснимање и фотографирање од страна на медиумски работници. Медиумите може непречено да си ги вршат работните задачи без притоа некој да им смета или да ги ограничува во професионалното работење. Согласно Законот за заштита на правата на пациентите, Законот за здравствена заштита и Законот за заштита на лични податоци, Министерството за здравство и Здравствените установи се должни да го заштитат идентитетот на секој пациент, како и неговата приватност, од таа причина ве молиме при видео или фото известување задолжително да ги почитувате и заштитите идентитетот и приватноста на пациентите, соопшти Министерството за здравство.

Притоа се додава дека диекторот на ГОБ 8 Септември, д-р Христијан Костов не издал наредба за забрана за снимање на болницата.

„Тријажниот центар може да се снима и фотографира од одредена далечина, бидејќи овде има пацинети кои чекаат да бидат хоспитализирани, а возила на Брза Помош носат болни во тешка состојба и од таа причина редот мора да се запази како не би се нерушила приватноста на пациентите, но и работата на здарсвтвените работници од една страна и медимските работници од друга страна. Доколку постои интерес од страна на медиум, за снимање на влезот, внатрешниот дел на ковид центар, тирјажен центар, хоспитализација на пациенти, или слично ве молиме да се обратите до здравствената институција или Министерството за здравство, како би се организирало снимање или фотографирање, со кое нема да се нерушат паравата и приватноста на пациентите, ниту пак да се доведе во ризик задравјето на медиумските работници“, се вели во соопштението.

Watch Pokemon Journeys: The Series Episode 43 at Funimation funimation ps4

The Day I Became a God (https://animeflix.nl/m/8MaM) Episode 12 at website https://animeflix.nl animeflix howls moving castle