February 24, 2020 13:44
Свет

Меркел: Европа ќе биде целосно обединета кога Западен Балкан ќе се приклучи на ЕУ

РЕГИОНМеркел: Европа ќе биде целосно обединета кога Западен Балкан ќе се приклучи на ЕУОбјавено пред 6 минути – 19 август, 2019Од Макфакс

Европа ќе биде целосно обединета кога Западен Балкан ќе влезе во Европската Унија, рече германската канцеларка Ангела Меркел. Таа ја даде изјавата во пограничниот град Шопрон, првиот во кој пред 30 години беше отстранета „Железната завеса“.

„Ако ги погледнете работите гео-стратешки и ја погледнете картата, Европа навистина ќе биде обединета со државите од Западен Балкан“, изјави таа пред новинарите.

Северна Македонија, Србија, Црна Гора и Албанија имаат кандидатски статус, додека Босна и Херцеговина и Косово се потенцијални кандидати за ЕУ.