June 25, 2022 11:29
Македонија

МВР и ОЈО да кажат кои функционери од СДСМ и ДУИ испумпувале пари од УЈП

Организирана група, која злосторнички се здружила и лесно ги крадела граѓаните, односно го оштетила буџетот, според нашите информации, некаде помеѓу 20-30 милиони евра. Постојат дури и докази дека лица вработени во Управата за јавни приходи се повикувани во Министерството за внатрешни работи да дадат свој исказ за тоа што јас вчера го зборував. Затоа е многу важно дали МВР ќе излезе со детали и ќе го спроведува законот заедно со Обвинителството за организиран криминал или ние тоа ќе го направиме, ќе го обелодениме во јавноста, и тоа во детали со имиња и со точни фирми, кои се дел од ова би рекол злосторничка здружина, истакна претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, при посетата на општина Радовиш во рамките на активноста „Промените се случуваат, секогаш со народот“ одговарајќи на новинарско прашања во врска со аферата за фиктивно испумпување на пари од УЈП.

Мицкоски додаде дека во аферата се вплеткани високи функционери на СДСМ и ДУИ.

„Ако ме прашувате како тоа функционирало, еве ќе се обидам да објаснам, имаме субјект А, кој е инстант-компанија и која генерира фиктивни побарувања од УЈП за поврат на данок на додадена вредност, и фирма Б, односно субјект Б, кој ѝ долгува на УЈП по основ на данок на додадена вредност. Фирмава А инстант-компанија отворено со фиктивни фактури ѝ приоѓа на фирмава Б и ѝ вели – дај да се прибиеме со цесија, односно нити тие мене да ми вратат нити вие да платите. Нормално, со определен надомест. И тогаш што се случува? Тие се пребиваат, ниту овие што должат на Управата, фирмата Б, плаќа, нити фирмата А добива официјално поврат на ДДВ, а фирмата Б нормално за одреден надомест ја прифаќа оваа услуга од фирмата А. Тоа е суштината и на тој начин никој од Управата, поточно од скопската дирекција, тука можеби детали може да ви каже и една актуелна пратеничка на СДСМ, која сега е пратеник, а порано беше директор на скопската подружница на Управата за јавни приходи. Или, пак, има еден господин, кој мислам дека доаѓа од општина Ранковце, близок до поранешен висок функционер на СДСМ, а сега министер, можеби тој што е сега актуелен директор на скопската дирекција на УЈП може да ви каже детали. Или, пак, самата директорка на УЈП или нејзиниот заменик може да ви ги каже деталите“, нагласи Мицкоски.

Тој ги повика МВР и Обвинителството за организиран криминал да излезат со имиња, со јасна и прецизна динамика како ќе се спроведе законот за овој криминал. Во спротивно, ако тие не го сторат, Мицкоски рече дека тие јавно ќе ги обелоденат фирмите и кои се тие високи партиски функционери што учествувале и од ДУИ и од СДСМ.

https://tai.go88.is/

sunwin app sunwin club sunwin tài xỉu