February 2, 2023 23:05
Спорт

Мајк Тајсон обвинет за силување

Мајк Тајсон е обвинет за силување жена откако двајцата се запознале во ноќен клуб во Албани на почетокот на 1990-тите, според тужбата поднесена претходно овој месец од неидентификуванa тужителка која сега бара 5 милиони долари отштета.

Таа тврди дека Тајсон ја силувал во лимузина, што резултирало со физичка, ментална и емоционална траума во годините потоа.

Влегов во лимузината на Тајсон за да земам другарка кај неа дома“, пишува во тужбата што ја објави Дејли Мејл.

„Тајсон веднаш почна да ме допира и се обиде да ме бакне. Неколку пати го молев да престане, но тој продолжи да ме напаѓа. Потоа ми ги соблече панталоните и ме силуваше“.

Поднесокот на жената не вклучува точен датум на нападот, освен „почетокот на 1990-тите“ – приближно во исто време кога изборот за Мис на убавина Дезире Вашингтон објави дека Тајсон ја силувал во Индијанаполис.

Нејзината тужба беше пресудена во нејзина корист, а Тајсон беше осуден на шест години затвор на 10 февруари 1992 година, но беше ослободен по отслужување на три години.

Жената која сега го тужи повеќекратниот светски шампион во бокс и еден од најдобрите боксери на сите времиња, се обидува да остане анонимна бидејќи, како што рече, „Објавувањето на моето име секако би претставувало ризик од дополнителна психолошка штета, вознемирување, потсмев или лично понижување“.

Таа ги сподели и своите емоции за кои тврди дека претрпела поради наводниот напад:

– Како резултат на силувањето на Тајсон, доживеав вина, губење на самодовербата, срам, срам, тага, лутина, депресија, анксиозност, склоност кон насилство, зависност од дрога и алкохол и збунетост.