August 20, 2022 01:42
Свет

Мајкрософт: Руски шпиони ги интензивираат хакерските напади против сојузниците на САД

Руските разузнавачки агенции ги зголемија своите напори да ги хакираат компјутерските мрежи на САД и сојузничките влади за да соберат разузнавачки информации, соопшти Мајкрософт во новите наоди објавени денеска.

Американските организации биле главната цел на руските хакерски обиди надвор од Украина, според Мајкрософт, но наводното руско хакерство опфатило 42 земји и низа сектори кои може да имаат вредни информации поврзани со војната, од влади и тинк-тенкови до хуманитарни групи.

Тоа е потсетник на незаситниот апетит што го имаат руските сајбер оперативци за стратешки информации бидејќи Кремљ е поизолиран на меѓународната сцена отколку што бил со децении.

Во тие обиди за хакирање успешно навлегле во одбраната во 29% од обидите, според Microsoft. Од тие успешни упади, една четвртина резултирала со украдени податоци од мрежите.

Но, мерењето на „успехот“ на руската сајбер-шпионажа е тешко, а Мајкрософт соопшти дека нема целосен поглед на хакирањето бидејќи некои клиенти складирале податоци на сопствените системи наместо во клауд компјутерската инфраструктура на Мајкрософт.

Си-Ен-Ен побарале коментар од руската амбасада во Вашингтон. Москва рутински ги негирала обвинувањата за хакирање.

Различни влади веројатно ги засилиле своите офанзивни сајбер активности поврзани со војната во Украина додека бараат увид за борбите и глобалните последици од нив.

Сајбер командата, хакерската единица на американската војска, спровела „целосен спектар“ на офанзивни, одбранбени и информативни операции за поддршка на Украина, потврдил шефот на командата.

Кина, исто така, обучила некои од своите многу способни хакери на цели поврзани со војната во Украина, според истражувачите за сајбер безбедност. Се чини дека осомничените кинески хакери се обиделе да упаднат во компјутери поврзани со официјални лица во рускиот град Благовешченск, во близина на кинеската граница, според фирмата за сајбер безбедност Secureworks.