March 2, 2021 18:11
Македонија

Маричиќ: Целта е да имаме попис што ќе даде валидни статистички податоци

Целта е да имаме попис кој ќе даде валидни статистички операции, вели министерот за правда Бојан Маричиќ во интервју за Канал 5. Се што е вградено во законот ќе се вгради и во методологијата. Се што правиме е во рамките на Евростат и европските стандарди.

-Тој потенцира дека пописот ќе го спроведуваат стручни лица од Заводот за статистика и дека сосема е валидно да се добие и бројка на иселени од државата. Лицата кои се надвор од државата можат и самите да се регистрираат електронски, вели Маричиќ за деталите околу спроведувањето на пописот.

Податоците се вкрстуваат со осум бази на податоци, за лажни податоци ќе има одговорност, нагласи министерот за правда.

На прашањето за ставот на ВМРО -ДПМНЕ дека нема да го признае пописот , Маричиќ вели дека имало време за разумни предлози од опозицијата, неразумно е што го политизира пописот и дека пописот не се базира на било каков коалициски договор.

Попис ќе има и во други држави во 2021, Европската Комисија има препорака за одложување само на неколку месеци, вели министерот Маричиќ.

Watch Hashirama Senju vs Madara Uchiha Episode Full (https://crunchyrollfree.com/m/mvnd/ep-1) at website https://crunchyrollfree.com free vrv premium

Watch Your Lie in April Episode 17 at website https://animeflix.nl animeflix app ios