October 21, 2021 22:51
Македонија

Маричиќ: Не беше праведно за долг 500 денари да се плаќаат над десет илјади денари со камати

Голема придобивка се измените во Законот за облигациони односи, оцени министерот за правда Бојан Маричиќ, во гостувањето на Сител телевизија, додавајќи дека тие измени влијаат и на извршителите и на банките и секако граѓаните со подолготрајни долгови.

-Ако имате на пример долг од 500 денари, кој со затезни камати и со тек на време пораснал на повеќе од пет илјади денари или пак десет, сега со новите законски измени тоа нема да може да се случи. Сега, ако е долгот 500 денари каматите ќе можат да бидат максимум до износот на долгот или вкупно илјада денари ќе треба да плати оној што има долг од 500 денари. Тоа е фер и праведно, а и покрај тоа што има категории што сметаат дека ова не е добар начин на мотивација за да се отплаќаат долговите ние сметаме дека не е праведно за мала сум да се исплаќаат големи суми, кажа Маричиќ.

Тој најави дека од први октомври измените ќе започнат да се применуваат и каматите на сите активни долгови на овој датум нема да смеат да се повисоки од самиот долг.

-Измените ќе важат за сите физички лица и за оние со индивидуална дејност, како адвокати, трговци-поединци и слично, потенцира министерот.

AnimeFLV: Banner of the Stars (Dub) anime episode 13 online free at https://animeflv.uk anime to watch

4Anime: Promare anime episode Full online free at https://4anime.biz blood c 4anime

KissAnime - Watch Anime Online Free English Sub & Dub | Kiss Anime

AnimeKisa Watch english anime Online in HD for FREE

Note: https://note.com/kissanimemx

Network changemakers: https://network.changemakers.com/profiles/113223833513244008040