July 23, 2019 14:03
Македонија

Македонија може веднаш да влезе во ЕУ, ама по потрошувачка на цигари

Европската унија лани за храна потрошила скоро 2.000 евра по глава на жител, Србија 926 евра, а Македонија само 550 евра. Според податоците од Европскиот просек до кој дојде 24 инфо на дното сме и по потрошувачка на облека во споредба со европјаните. Тука сме потрошиле околу 70 евра по глава на жител.  Но затоа по потрошувачка на цигари сме меѓу првите заедно со Србите и Босанците и судејќи по тие бројки можеме веднаш да добиеме покана за членство во ЕУ.

Европјаните годишно потрошиле 1.861 евра по глава на жител за храна во изминатата година, Србите 926 евра, а Македонците околу 500 евра. За храна колку нас трошат и жителите на Бугарија и Турција. Од вкупната сума најмногу сме потрошивме на месо (62 проценти од просекот на ЕУ), а најмалку на риба (23,5 проценти). Помалата потрошувачка на риба од нас има Унгарија (14 евра), Турција (18), Бугарија (24) и Босна и Херцеговина (25). Во исто време за сокови сме дале 59 % од просекот на ЕУ и 39% за алкохолни пијалоци.

Од друга страна, статистичките податоци покажуваат дека Македонците се загрижени за своето здравје и многу пари одвојуваат за додатоци во исхрана. Така лани за здравствената заштита и за витамини сме потрошиле околу 350 евра. Од балканските држави на прво место е Србија која дала 458 евра. Во однос на европскиот просек, сѐ уште сме на ниско ниво или за оваа намена трошиме само 17,8%. Помалку од нас трошат Црна Гора, Турција, Босна и Херцеговина и Албанија За облека и обувки во Србија се трошат 172 евра по глава на жител, што е само 21 процент од просекот во ЕУ. Помали трошоци направиле граѓаните на Бугарија, Македонија и Албанија.

Трошоците за живот во Србија лани биле 878 евра, што е 21,4 проценти од просекот на ЕУ. Помалку за оваа намена се потрошени во Црна Гора, Турција, Албанија, Босна и Херцеговина и Македонија.

За стоки во домаќинство лани сме потрошиле само 17,8% од просекот во ЕУ , но за интернет и за мобилни телефони не сме штеделе и сме дале половина од парите кои ги одвојува еден европски жител или околу 250 евра годишно. За образование и култура скоро сите балкнски држави се на исто ниво. Годишно за ова се одвојуваат околу 280 евра, а во ЕУ просечно се потрошени 1.761 евра за рекреација и култура. Ова е само 16 проценти од просекот на ЕУ.

Образованието чини 1.407 евра во ЕУ и 240 во Македонија и Србија . Околу1.434 евра беа потрошени за ресторани и хотели во ЕУ, додека во Македонија само 119 .

Но не сме последни на скалата за се. По потрошувачка на цигари во ЕУ сме меѓу првите, заедно со Србите и Босанците. Македонија за цигари дава колку и Европа, а Босна троши две евра повеќе од европскиот просек по главана жител.

Валентина Ангеловска

Нови вести

„Изгубениот“ телефон на Јанева пронајден кај девојката на нејзиниот син

Igor

(Видео) Катица остана сама

Igor

Средба на Заев со специјалниот пратеник на канадскиот премиер, Дион

Valentina