Македонија

Oсмоодделенка е најмладата пациентка со абортус, 18 девојки до 15 годишна возраст лани станале мајки,

Осмоодделенка е најмладата пациентка на Клиниката за гинекологија која завршила со абортус. Во 2020 дури 18 тинејџерки под 15 годишна возраст станале мајки. Младите во земјата немаат многу познавање за репродуктивното здравје – 20 проценти од нив не знаат како да се заштитат од сексуално преносливи болести.

– Анализите покажаа дека тие претставуваат најмал дел од популацијата која редовно се обраќа на гинеколог. Кај младите има една стигма и незнаење за некои од основните работи, на пример опасностите да се здобијат со сексуална пренослива инфекција. 20 проценти од нив сметаат дека кондомот штити од несакана бременост, а не штити од сексуално преносливи инфекции. И 20 проценти од младите сметаат дека ако пијат орална контрацепција тоа ќе ги заштити од сексуално преносливи болести, што не е точно, изјави проф. д-р Глигор Тофовски гинеколог на ГАК.

Голем број од жените во Македонија не одат редовно на прегледи а повеќе 30 проценти од нив немаат избрано ниту матичен гинеколог. Особено загрижува источниот дел во земјата.

– Ќе треба да се интервенира во тие региони каде има најмала застапеност. И ковидот односно пандемијата го намали процентот на прегледи и кај трудниците, вели проф. д-р Ана Данева од ГАК.

 

watch anime online. AnimeHeaven is the best animes online website, where you can watch anime online completely free. No download, no surveys and only instant premium streaming of animes.

AnimeHeaven Attack on Titan Season 2

anime sites Jujutsu Kaisen 0

Boruto: Naruto Next Generations (Dub)

animes online Naruto

anime stream AnimeHeaven How a Realist Hero Rebuilt the Kingdom Part 2