October 20, 2020 00:00
Свет

Локални избори во Русија

Во 41 регион во Русија се спроведуваат локални избори, од кои во 18 се бираат гувернери, во 11 ќе се изберат регионални законодавни тела, а 22 градови гласаат за општинските законодавни тела.

Покрај тоа се одржуваат и избори за четири места кои се испразнети во рускиот парламент – Државната дума.

Право на глас имаат околу 35 милиони гласачи.

На гласањето не се поканети набљудувачите на Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ).