Лекот е во широка примена во Србија и се дава на скоро сите пациенти кои имаат висок притисок. Содржи активна суостанца хидрохлортиазид- стои во последнто предупредување на српската Агенција за лекови и медицински средства до сите здравствени работници во земјата.

Во Агенцијата ги советуваат пациентите да ги следат сите промени на кожата и веднаш ако го пијат тој лек да го известат докторот за тоа. Српските кардиолози велат дека тој лек го препишуваат скоро на сите пациенти кои се болни и имаат висок притисок.

-Лекот се пие со цел да се исфрлат сите течности од организмот. Тоа е диуретики на тој начин го намалува крвниот притисок. Почетната доза е 12,5 милиграми, но постепено може да се зголемува се додека не се постигне потребниот резултат.

Валентина Ангеловска