December 15, 2019 03:06
Балкан

Лајчак: Силата на Европа сега влијае врз Западен Балкан

Шефот на словачката дипломатија Мирослав Лајчак говорејќи за приклучувањето на земјите од Западен Балкан во Европска Унија го спореди со времето кога Словачка и Чешка станаа членки на ЕУ.

– На Словачка и на Чешка тоа и го овозможи Кадифената револуција и тие тоа во целост го искористија, додека некои земји од Западен Балкан се уште чекаат таква можност, посочи Лајчак.

Тој додаде дека иако Железната завеса падна пред 30 години, тоа подеднакво не влијаело на сите европски земји, но Словачка и Чешка биле доволно среќни да станат членки на ЕУ.

– Меѓутоа времињата се сменија и Европа во моментот се соочува со различни проблеми, а проширувањето на ЕУ веќе не е така атрактивна тема, истакна Лајчак.

Тој оцени дека силата на Европа што влијаела врз Словаците и Чесите пред 30 години, сега влијае врз Западен Балкан.

– Не треба да ја заборавиме оваа моќ и не треба да ги заборавиме луѓето кои сакаат да бидат дел од нашиот европски простор и системот на вредности, наведе Лајчак.

Нови вести

Кучан: Ноќта кога почна војната го барав Туѓман, ми рече„мислите дека Хрватска ќе влезе во војна поради Словенија?

Igor

ЕУ најави донаторски собир за обнова на Албанија по земјотресот

Igor

Се апсат градежници виновни за жртвите во земјотресот во Драч, осомничен и полицаец

Igor