January 16, 2022 19:43
Магазин

Кус историјат за „Мовембер”

Сѐ почна во ноември 1999 година, кога неколку пријатели од Аделаида, Австралија, се договорија да не ги бричат ​мустаќите цел еден месец. На облогот кој имаше за цел да му даде малку рурален изглед на современиот маж, му се приклучија околу 30 луѓе и истрајаа во својата одлука. Само неколку години подоцна, 2004, во Мелбурн 400 мажи ѝ се приклучија на идејата – сега беше формирана и Фондација за собирање пари за истражување на рак на простатата.

„Movember” („Мовембер”) е спој од два збора – австралиската сленг-кратенка за „мустаќи” – „mo” и „November” (ноември.)

Движењето со пуштање мустаќи (а некаде и / или брада) потоа доби и глобален карактер, па сега десетици илјади луѓе ширум светот секоја година се приклучуваат на „Мовембер”. Покрај растењето мустаќи, месец ноември е посветен на бројни едукации за ментална поддршка во справувањето со овој тип рак, поддршка во лекувањето како и ширење на свеста за машкото здравје.

Успехот на лекувањето при рано откривање на ракот на простата, е голем. Па, затоа, се препорачува мажите постари од 50 години да одат на лекарски преглед барем еднаш годишно, а мажите над 20 години да прават самопреглед два пати годишно.

https://44anime.net/. 4Anime Watch high quality 1080p online anime with English subtitles. You can watch free anime movies and movies online at 4Anime. Just sit back and relax!

Rascal Does Not Dream of Bunny Girl Senpai Episode 7

watch animes TSUKIMICHI -Moonlit Fantasy-

anime online 4Anime That Time I Got Reincarnated as a Slime Season 2 Part 2

4 anime My Hero Academia Season 3

anime stream Hunter x Hunter (2011) (Dub)