Хроника

Кривични пријави за разбојникот и соучесниците што летово „оперираа” во Стариот дел на Охрид

Полицијата поднесе пријава против разбојникот кој летово изврши неколку кражби во Стариот дел на Охрид. Според извештајот на полицијата, станува збор за В.С. (27) од Битола, кој е осомничен дека е сторител на вкупно седум казнени дела, од кои две „кражба”, три „тешка кражба” и две дела „тешка кражба во обид”.

Со пријавата се опфатени уште две лица и тоа С.С. (49), како и Ѓ.Б. (47), исто така од Битола, поради сторени шест кривични дела „помагање” и „поттикнување”.

Пријавениот В.С. казнените дела ги сторил во периодот од 11 август до 9 септември 2019 година, на улиците „Климентов универзитет”, „Кузман Капидан”, „Кочо Рацин”, „Кирил и Методи” и „Нада Филева” во Охрид, каде од повеќе куќи и апартмани одземал пари, мобилни телефони и други вредни предмети.  За време на извршувањето на кражбите второпријавената С.С. вршела обезбедување и набљудување на просторот околу куќите, додека третопријавениот Ѓ.Б. со возило ги превезувал и ги чекал на договорени места.