December 2, 2021 13:42
Свет

Коронавирусот во САД бил присутен уште во 2019 година, покажа најнова студија

Најново истражување покажа дека Ковид-19 пристигнал во САД кон крајот на 2019 година.
Новата анализа на примероци од крв од 24.000 Американци, донесена на почетокот на 2020 година, е најновото и најголемо истражување што сугерира дека вирусот пристигнал во САД во декември 2019 година.

Тоа беше неколку недели пред здравствените власти да го забележат првиот случај на коронавирус, пренесуваат американските гласила.

Анализата не е конечна, а некои експерти остануваат скептични.

Сепак, федералните здравствени власти сè повеќе ја прифаќаат временската рамка во која во САД можеле да се појават мал број на заразени со Ковид-19 пред светот да стане свесен за опасниот нов вирус што излезе во Кина.

Студијата е објавена вчера во списанието Клинички инфективни болести, пренесуваат агенциите.

„Студиите се прилично конзистентни“, рече Натали Торнбург од Центарот за контрола и превенција на болести (ЦДЦ).

„Веројатно тука имаше многу ретки и спорадични случаи порано отколку што знаевме. Но, тоа не беше раширено. Зголемувањето на бројот на заразени лица се случи дури на крајот на февруари “, рече таа.

Во студија предводена од ЦДЦ, објавена во декември 2020 година, биле анализирани 7.000 примероци на донации на крв од Црвениот крст на САД.

Притоа било заклучено дека некои Американци биле заразени со коронавирус веќе во средината на декември 2019 година.

Најновото истражување беше спроведено од тим кој вклучува истражувачи од Националниот институт за здравство.

Тие анализирале примероци на крв од повеќе од 24.000 луѓе низ целата земја, собрани во првите три месеци од 2020 година, како дел од долгорочна студија.

Коронавирусот се појави кон крајот на 2019 година во Вухан, Кина. Официјално, првиот заразен пациент во САД бил патник од државата Вашингтон, кој се вратил од Вухан на 15 јануари и побарал лекарска помош на 19 јануари, пренесуваат медиумите.