September 20, 2021 23:18
Македонија

Коалицијата менуваме утре ќе постави камп пред Собранието

Кампот за социјална правда, за достоинствен живот на Коалицијата Менуваме oд утре ќе биде поставен пред Собранието на Македонија во Жена Парк Скопје, каде денеска ќе се одржи прес конференција на која ќе бидат претставени вистинските херои и носители на победа за Македонија во пливање во Бугарија, а тоа се амбасадори -деца и лица со различна попреченост и нивните семејства кои ке ги охрабрат сите засегнати да дојдат и да се избориме за Достоен живот, велат од Коалицијата.

На конференцијата ќе бидат прочитани нивните барања:

01. Барање  Покачување на додатокот за ПОПРЕЧЕНОСТ на 12,000 Денари со Септемврискаата  исплаата во наредните 2 години да се изедначи согласно минималната плата во  државата не зависно од другите примања на корисникот.

02. Барање  Отстранување на границата 26 за користење Скутери и друг вид на моторни колички.

3. Барање Воведување на  бели Стапчиња, мерачи за шекер и притисок за лица со попречен вид на товар на фондот.

4. Барање ДУРДМОВ Димитар Влахов Скопје да не биде Ресурсен центар  истиот да биде по модел на Реверзибилно образование.

5. Барање за пренамена и адаптација на центрите за згрижување во центри за рехабилитација на деца и лица со попреченост и посебни потреби (регионални ресурсни центри и локални дневни центри за рехабилитација)

– Стандардизирани дијагностички протоколи (рана детекција, дијагностика и категоризација согласно ИКФ и препораки од СЗО)
– Индивидуални рехабилитациски протоколи (превенција, интервенција и рехабилитација)
– Персонални и образовни асистенти (специјализирани стручни лица)
– Социјални работници (водење на интегрирано досие)

*Пилот проекти / Аутистичен спектар, АСД, Аспегер / Даунов синдром / Церебрална парализа, Параплегија, Квадриплегија  / Слепи и слабовидни /

6. Барање за имплементација на препораките од Светска Здравствена Организација и Обединети Нации согласно:

– Агенда 2030 и Стратегија за еластично општество на ОН
– Рехабилитација базирана на заедницата – иницијатива на ОН

07 Симнување на старосната граница за деца со попреченост и посебни потреби од 26 на 18 согласно:

– Конвенција на ОН за правата на лицата со попреченост
– Конвенција за правата на детето на ОН
– Европска конвенција за човекови права

8. Директно и про-активно учество на граѓански сектор во адаптација на:

– Законот за социјална заштита
– Закон за здравство
– Закон за образование
– Останати закони и правилници од интерес на целните групи

9. Регулирање на донациски активности за лекување на ретки болести и посебни потреби, во земјата и странство (автоимуни, невролошки или други болести и состојби).

Од Коалицијата најавуваат дека освен кампот, ќе блокираат собраќајни крстосници и автопати се до остварување на нивните барања.

Haganai: I don't have many friends NEXT (Dub) Episode 12

GoGoAnime: Tonari no Kaibutsu-kun: Tonari no Gokudou-kun anime episode Full online free at https://gogoanime.be knights and magic gogoanime

AnimeHeaven: Fruits Basket anime episode 26 online free at https://animeheaven.pro sites like animeheaven

Watch anime online for free at WCOStream anime online

Bbpress: https://bbpress.org/forums/profile/animeflixnl/

Qiita: https://qiita.com/gogoanimebe