January 16, 2021 07:17
Магазин

Кит Ричардс: 60-годишнината на „Стоунс“ ќе ја прославам во инвалидска количка

За време на европската турнеја на „Ролинг Стоунс“ во 1976 година, на еден настап во Германија, Кит Ричардс заспа на сцената.

Тој никогаш не бил посебен обожавател на Fool To Cry, сингл од нивниот албум Black and Blue, и, откако отсвири соло, гитаристот едноставно кимна со главата. Неколку минути подоцна, тој се разбуди на огромен врисок на публиката. Ричардс ја тргна ногата заглавена на педалата за ефекти, што предизвика цвилење кое одекна болно во арената.

За сите приказни за хедонизмот и развратот на Ричардс, оваа случка на сцената беше целосно надвор од неговиот карактер, коментира Би-би-си.

“Кит секогаш ќе се камшикува до смрт на сцената. Секогаш”, рекол менаџерот на Стоунс, Јан Стјуарт, за биографот на Ричардс, Барбара Шароне.

„Некои ноќи тој ќе се движи полека, а други вечери ќе стои и ќе игра, а некои ноќи можеби ќе го испушти необичниот клангер, но тој никогаш нема да се откаже од настапи.“

Дури и на возраст од 76 години, гитаристот сè уште живее за турнеи. Сцената е таму каде што тој се чувствува најмногу како дома, а возбудата од публиката никогаш не исчезна, коментира Би-би-си.