Скопје

Кафаната „Кај Злате“ ќе се пренамени во дневен центар за лица со посебни потреби

Саша Богдановиќ, градоначалникот на Општина Cентар, ветува дека државното земјиште кое било предвидено за градби ќе се пренамени во зеленило. Тој појасни дека ДУП-от поминал и на јавна анкета, за што добил поддршка и од советниците и од граѓаните.

-Нема да има зграда до зграда и да си гледаат соседите дома, туку има значително растојание меѓу зградите, рече Богдановиќ.

Преку промена на ДУП-от, се предвидува и изградба на монтажен паркинг во населбата Пролет, со што, како што рече градоначалникот на Центар, ќе се реши проблемот со паркирањето. Предвидена е и изградба на нова детска градинка кај основното училиште „11 Октомври“.

-Новата градинка е во склоп на училиштето и се работи за убава површина согласно параметрите за градинка. Површината е на 1992 метри квадратни. Висината е според прописите, а има предвидено и двор. Целта е да покажеме една друга слика од претходно, кога планови се носеле без јавност, во 3 часот наутро се заради нечии интереси. Наша задача како општинска администрација е да придонесеме за непречени услови за да се направат измените, истакна Богдановиќ.

Просторот каде што сега е кафеаната „Кај Злате“, а кој е сопственост на општината, градоначалникот на општина Центар најави дека во моментов се приспособува и ќе биде пренаменет во дневен центар за лица со посебни потреби, проект кој се прави во соработка со Црвен Крст.