January 21, 2020 12:24
Свет

Каталонскиот парламент усвои предлог за самоопределување

Каталонскиот парламент денеска усвои необврзувачки документ со кој ја изразува желбата за спроцедување на правото на самоопределување, и покрај предупредувањето од Уставниот суд на Шпанија.

-Документот повикува на политичка акција, но нема правно дејство, изјави портпаролката на парламентот за британските медиуми.

Шпанскиот Уставен суд ги предупреди каталонските пратеници дека ќе се соочат со правни последици доколку поддржат предлог во кој ќе се наведува дека парламентот изразил „ волја на конкретен начин да го спроведе правото на самоопределување и дека ја почитува волјата на каталонскиот народ”.

Нови вести

Санчез и нуди на Каталонија референдум за поголема автономија, не за самостојност

zane

Ирански пратеник понуди три милиони долари за „оној кој ќе го убие Трамп”

zane

Италија: Салвини може да биде осуден на затворска казна и до 15 години

zane