February 3, 2023 14:20
Балкан

Касапот Лалиќ кажа го убиле Гокси: Беливук со секира ги одвои големите делови, а помалите ги сечкавме

Во Специјалниот суд во Белград денеска продолжи судењето на озлогласениот клан на Вељко Беливук и Марко Миљковиќ, кои се осомничени дека извршиле седум тешки убиства.
На денешното рочиште „насмеаниот касап“ Срѓан Лалиќ продолжи да ја дава својата одбрана и одговараше на прашањата на обвинителите, судијата и адвокатите на семејствата на жртвите.

Освен нив, прашања му поставуваат и сите од обвинителната клупа.

– Рековте дека сте учествувале во опремувањето на ресторанот во Партизан? – праша обвинителот, на што Лалиќ одговори во однос на безбедноста, а помагал и во ентериерот.

– Дали сето тоа беше во градината на стадионот, ресторанот? – праша обвинителот.

Лалиќ тогаш изјавил дека градината има два премини и дека од едната страна ја оградиле, односно ја завариле капијата и ставиле две плочи за да ја заштитат од евентуално пукање.

Според него, од другата страна се наоѓала капијата што се отворала со далечински управувач.

После тоа, обвинителот го праша на што се однесуваат зборовите „база“ и „бункер“, кои, според обвинителката, често ги спомнувал Лалиќ.

– Така го нарекувавме просторот што го користевме и беше под наша контрола – рече Лалиќ.

Обвинителот потоа праша за убиството на Александар Глигоријевиќ- Пуки.

– Да се ​​вратиме на убиството на Глигоријевиќ. Дали знаете кој директно и на кој начин го убил Глигоријевиќ? – праша обвинителот.

Лалиќ потоа објасни дека Вељко и Миљковиќ му кажале дека Беливук го убил Глигоријевиќ со удар со секира во вратот.

– По убиството ми кажаа кога дојдов и првпат влегов во куќата и се качив горе. Уште не беа пресоблечени, беа облеани во крв, ми кажаа што се случило, изјави Лалиќ.

Обвинителот го праша Лалиќ и за убиството на Горан Величковиќ, познат како Гокси.

– Го кажавте делот за убиството на Величковиќ. Не слушнавме кој што направил – рече обвинителката.

Лалиќ потоа објасни дека во импровизираниот шатор со машината за мелење месо за прв пат влегол во напредна фаза од постапката и тогаш го видел за прв пат во животот.

– Беливук, Милош Будимир, Јанковиќ беа таму, Спасојевиќ и Драганиќ беа околу машината. Беливук, Милош Будимир, му помогнав и на Небојша Јанковиќ, изјави Лалиќ, по што обвинителот го праша „како го направиле тоа“.

-Држам, сечам, Беливук потоа работеше со секира, Јанковиќ со нож сецкаше делови, потоа имаше поголеми кујнски ножеви, а подоцна и месарски ножеви. Беливук со секира ги одвои големите делови, а помалите ги сечкавме – изјави Лалиќ.

Обвинителот потоа праша каква е машината и дали има некакви дефекти.

– Имаше проблеми со приклучувањето – одговори Лалиќ, кој додаде дека имало проблеми во неколку наврати, но секогаш на крајот било овозможено и „оперативно и функционално“ до последниот ден.

Тогаш обвинителот го праша „зошто ја нарекува собата скриена“, на што Лалиќ одговори дека ја нарекуваат така затоа што е направена за да нема показател дека има просторија зад неа.

– Во долниот десен агол има отвор широк околу 60,70 cm и висок 50 cm. Тоа е една плоча која постои и има дупка која има завртка, потребна е физичка сила за да се придвижи бетонската плоча на која се лизга. А полицата ја покрива целата површина на ѕидот тој отвор. Кога ќе влезете, не можете да помислите дека има нешто додека не се расклопи полицата – објасни Лалиќ.