January 21, 2022 15:24
Скопје

Карпош ја интензивира поддршката за лицата со попреченост

Градоначалникот Стевчо Јакимовски на општина Карпош денеска потпиша Меморандум за соработка со Здружението „Дневен центар Доза Среќа“. Со овој документ се официјализира натамошната соработка помеѓу локалната самоуправа и невладината организација, која подразбира заеднички активности за инклузија, интеграција и унапредување на квалитетот на животот на децата и лицата со хендикеп, попреченост и посебни потреби.

Имено, соработката се темели на размена на информации, искуства, и консултации при процесот на креирање на локалните политики на Општината, поврзани со унапредување на правата на децата и лицата од целните групи, како и нивните семејства. Меморандумот опфаќа повеќе општи и специфични цели, меѓу кои се вбројува и заедничкото аплицирање во национални и интернационални фондови за обезбедување на финансиски средства, за инклузија и интеграција на  граѓаните од оваа социјална категорија.

Соработката ќе биде насочена и кон промовирање и развој на социјалното претприемништво, вклучително и формирање на заштитни друштва за вработување на лица од овие целни групи. Општина Карпош и  Здружението „Дневен центар Доза Среќа“, ќе соработуваат и во насока на развивање на програми за обука и специјализација на стручен кадар, за практична работа со децата и лицата со попреченост. Потписниците на Меморандумот се согласни и за развивање на програми за неформално образование, развој на животни и работни вештини, како и обука и специјализација на лицата од целните групи.

AnimeHeaven - Watch HD Anime Online Free | AnimeHeaven.pro. AnimeHeaven is the best animes online website, where you can watch anime online completely free. No download, no surveys and only instant premium streaming of animes.

BANANA FISH

Seirei Gensouki: Spirit Chronicles

AnimeHeaven Rascal Does Not Dream of Bunny Girl Senpai Episode 13

My Hero Academia Season 5 (Dub)

AnimeHeaven Death Note (Dub)