November 29, 2020 11:55
Македонија

Каракачанов: Скопје прави обиди преку дипломатија да создадат малцинство во Бугарија

Бугарскиот вицепремиер и министер за одбрана, Красимир Каракачанов во емисијата „Денот започнува“ на БНТ изјави дека реакцијата на Бугарија не е задоцнета, бидејќи, според него,  до крајот на годината за време на германското претседателство со ЕУ темата за започнување преговори со Скопје ќе биде повторно актуелна.

-Бугарија отсекогаш имала став за проширување на Западен Балкан, но ние секогаш потенциравме дека тоа не може да биде безусловно и Република Северна Македонија мора да исполни одредени критериуми, од кои главни се нејзините односи со Бугарија. Омразата кон Бугарија е всадена не само во учебниците по историја, туку и во нивните филмови, книги, нема село во кое нема барем еден запис против Бугарија, барем еден, додаде Каракачанов.

Според него, неисполнувањето на Договорот за добрососедство од нивна страна е дека ништо не се менува во нивната политика, освен што од време на време тие даваат добронамерна изјава, главно од Зоран Заев.

-Тие не престанаа не само да ги подбуцнуваат, така да се каже, нивните агенти во Бугарија и да ги финансираат, туку и да прават обиди преку дипломатија да создадат малцинство, рече Каракачанов.

Спорд него, постои теоретска можност до крајот на годината прашањето за почеток на преговори да биде вратено на агендата, но во реалноста тоа не може да се случи.

Оваа реторика на Скопје воопшто не помага – околу 30 години бугарските влади правеа грешка – верувајќи дека историските факти се на наша страна, ние направивме многу малку за да ја промовираме бугарската кауза низ целиот свет, додека во исто време милиони се одделуваа од Југославија. И од владите во Скопје во текот на овие години. Дали знаете колку пари се трошат на лобистички организации, медиуми, за создавање документарни филмови “, праша вицепремиерот.

„Бугарија ја направи вистинската работа – покажа карактер, покажа достоинство“, рече Каракачанов.

На прашањето дали смета дека е можно да биде прогласен за персона нон грата во Скопје, тој одговори – нема начин како да го сторат тоа, нема како да се осмелат, бидејќи тоа би било груба, вулгарна, дипломатски грешка.