December 1, 2021 04:34
Балкан

Како е можно во едно семејство сите да се инфицираат од коронавирусот, а еден член да остане имун на болеста !?

Низ светот се прават најразлични анализи и студии во битката на луѓето со корнавирусот. Според таквите студии има луѓето кои се природно отпорни на вирусот кој го тресе целиот свет и го смени начинот на живеење со наметната пандемија кој предизвикува сериозни последици со високи бројки на смртност. Научните истражувања дошле до сознание дека гените на луѓето можат да бидат клучот во лекувањето на болеста, изјави доктор Душан Кецаревиќ, молекуларен биолог и форензички генетичар за РТС.

Според докторот Кецкаревиќ иако сè уште нема доволно информации за вродена отпорност на вирусот, има случаи низ светот, па и на овие простори, кога понекогаш сите членови на семејството се заразени, освен еден иако престојуваат во заеднички дом.

-Тие поседуваат некој природен имунитет и тој мора да лежи некаде во генетскиот материјал. Ако го анализирате генетскиот материјал на група такви луѓе и го споредите со група луѓе кои се разболуваат, тогаш можете да видите разлика во нивниот геном. т.е во наследниот материјал и на крајот да го извлечете одговорот – можеби тој протеин, таа низа, таа варијанта на тој протеин ги штити луѓето од болеста, вели д-р Кецкаревиќ.

Според него овие истражувања не се лесни за изведување, но, како што вели, се можни.

AniWatch: Judge anime episode Full online free at https://aniwatch.pro aniwatch me

KIRA KIRA☆PRETTY CURE A LA MODE (https://animetv.cc/m/zykR) Episode 49

Website https://twistmoe.net: Watch Soushin Shoujo Matoi: Kabushiki Gaisha Knight Busters twistmoe Episode Full twist anime

Watch Lady Georgie Episode 6

AnimeKisa Watch english anime Online in HD for FREE