Млекото е извор и на калиум, којшто пак помага при регулирање на крвниот притисок. Калиумот ги релаксира ѕидовите на крвните садови, го намалува крвниот притисок и штити од грчеви во мускулите. Во една чаша млеко може да има од 300 до 400мг калиум.
Млеко чиј состав е збогатен со витамин Д, како што е Свежото битолско млеко збогатено со Д3 или Битолското млеко со 10 витамини, каде освен Д има уште 9 неопходни витамини, е посебно корисно затоа што на телото суштински му е важен витаминот Д за да го апсорбира калциумот. А доколку организмот нема дополнителен извор на доволно калциум, го црпи калциумот од складираните количини во скелетот односно коските, што ја ослабува постојната коска и спречува формирање на силни, нови коски.
Покрај овие клучни функции, млекото збогатено со витамини влијае и врз одржување здрави црвени крвни клетки и нервното ткиво со помош на витаминот Б12, одржување на здрав имунолошкиот систем преку Б6, одржување на нормалниот вид и здрава кожа преку витаминот А, претворање на храната во енергија со помош на витаминот Б2. Витаминот Б5 помага за регенерација на телото и надминување на заморот, а Б3 дава енергија и сила за сите предизвици кои ги носи денот.