Балкан

И Хрватска ќе го бојкотира доделувањето на Нобеловата награда за литература на Хендке

По Косово, Албанија и Турција и Хрватска одлучи да ја бојкотира свечената церемонија на доделувањето на Нобеловата награда за литература на австрискиот писател Петер Хендке.

Церемонијата треба да се одржи утре во Стокхолм.

Од хрватскта министерство за надворешни работи во Шведска дадоа исто објаснување како и другите три држави, дека го бојкотираат чествувањето на писателот, кој бил политички ангажиран во давање на голема подршка на поранешниот претседател на Србија, Слободан Милошевиќ.