Балкан

И бразилскиот сој на вирусот е пристигнат во Србија

Покрај британскиот сој на коронавирусот во Србија  се појави и брзаилскиорт сој, вели Татјана Аџиќ Вукишевиќ директорката на ковид- болницата во Батајница. Според податоците со кои располагаат српските вирусолози, британскиот вид на вирус циркулира најмногу и се карактеризира со висока преносливост, посериозна клиничка слика и поголема смртност.

-Нашите еминентни вирусолози сметаат дека британскиот вид на вирус сега полетал. Постојат индикации од моите колеги дека и бразилскиот вид се појавил кај нашата популација. Секој мутиран вид што се појавува е полош во однос на клиничката слика, ширењето на смртноста – вели  Аџиќ Вукишевиќ.

Бразилскиот вид на вирус е наречен П.1, а беше забележан во јануари во Бразил. Во меѓувреме, тој стигна до Европа.

Видот П.1 беше идентификуван на 10 јануари во Бразил и веќе создаде 17 мутации на вирусот САРС-КоВ-2, од кои три се на „бодликав“ протеин, за кој може да се заклучи дека полесно продира во клетките. Проблематична е и мутацијата E484K, што, повторно само како што се претпоставува, може да доведе до повторна зараза кај оние луѓе кои веќе оздравеле и создадле имунитет. Исто така се претпоставува дека овој вид има сличности со јужноафриканската мутација Б.1.351, но се верува дека овие промени се случиле независно. Сè уште нема дефинитивен одговор на прашањето дали текот на болеста е потежок кај овој вид.

-Според претходните искуства од други земји, некои лекари се склони да кажат не. Но, тешко е да се каже дефинитивен одговор токму заради заразата и пренатрупаноста на болниците, така што повеќе смртни случаи се резултат на фактот што нема доволно простор на единиците за интензивна нега и доволно респиратори. Сепак, едноставно нема научна и сигурна статистика за опасностите од вирусот П.1.-додава Аџиќ Вукишевиќ.

Што се однесува до ефикасноста на вакцината, нема едноставен одговор.

-Засега е познато дека вакцините на „АстраЗенека“ и „Бионтек“  произведуваат антитела против соединението P.1 во лабораториски услови, но исто така е познато дека „АстраЗенека“ не е толку ефикасна против вируси со јужноафриканска мутација B.1.351. Сепак, со други производители се покажа дека вакцинираните лица можат да се заразат, но текот на болеста е многу поблаг. Ова може да значи дека постојните вакцини имаат барем одреден ефект против видот П.1, но истражувањата на оваа тема сè уште траат, заклучи директорката на ковид- болницата во Батајница.

AniWatch anime sites: Wonder Egg Priority (https://aniwatch.pro/m/PLkN) Episode 12

4Anime haikyuu season 4 4anime: Attack on Titan Season 2 (https://4anime.biz/m/poNj) Episode 12