November 28, 2021 07:08
Економија

И берза доби плакета од Централниот депозитар за хартии од вредност

Централниот депозитар за хартии од вредност АД Скопје оваа година прославува јубилеј од две децении постоење на македонскиот пазар на капитал. По тој повод, на Македонската берза ѝ беше доделена плакета во знак на благодарност за досегашната блиска и успешна соработка помеѓу овие две, комплементарни институции.

Депозитарот и Берзата, како инфраструктурни институции на македонскиот пазар на капитал, од самото нивно основање па сèдо денес, се карактеризираат со висок степен на интероператибилноство повеќе сфери, што е предуслов за ефикасно функционирање на модерните пазари на капитал. Имајќи ги предвид регионалните трендови и потребата од развој на софистицирани технолошки решенија, последните години се одбележани со интензивна соработка помеѓу двете институции, особено во доменот на информатичката технологија. Оваа соработка  има за цел постигнување на  оптимална  консолидираност на трговската и пост-трговската инфраструктура што придонесува системите на Депозитарот и Берзата да бидат поефикасни, а учесниците на пазарот на капитал да добиваат квалитети услуги како бенефит од ова засилено координирано дејствување.

Депозитарот и Берзата и во иднина ќе останат посветени на зачувување на интегритетот и кредибилитетот на македонскиот пазар на капитал преку создавање на модерни и иновативни решенија за развој на нови услуги за учесниците на домашниот пазар на капитал.

 

Website https://4anime.biz: Watch Orange (Dub) 4anime Episode 13 gleipnir 4anime

AniWatch: Broken Blade 4 anime episode Full online free at https://aniwatch.pro aniwatch.me

Website https://animeflv.uk: Watch Boonie Cubs (Dub) animeflv Episode 52 watch animes

https://gogoanime.be gogoanime 19

AnimeKisa: Love Live! School Idol Project Recap anime episode Full online free at https://animekisa.in dubbed anime