February 2, 2023 22:36
Свет

Италија ги заострува мерките – се проширува обврската за вакцинација

Италија ги заостри ковид-мерките и ја прошири обврската за вакцинирање.

Владата вчера одобри декрет според кој правилата што бараат доказ за вакцинација или закрепнување од вирусот ќе важат за поголемиот дел од јавниот живот од 6 декември.

Приемот во барови, ресторани или настани ќе зависи од способноста да се покаже тој доказ. Овие мерки ќе се спроведуваат во целата земја до 15 јануари. Потоа мерките ќе важат само за регионите што се прогласени за зони на коронавирус и каде што се потребни построги правила.

Од 15 декември луѓето што работат во училиштата, како и полицајците, војниците, спасувачите и вработените во здравствената управа, мора да се вакцинираат против Ковид-19. Здравствените работници, кои требаше да се вакцинираат од април, ќе мора да земат дополнителна доза вакцина.

Од 15 октомври на работните места во Италија се во сила мерките што бараат доказ за вакцинација, негативен тест на коронавирус или доказ за закрепнување. Истите правила досега важеа само за патување на долги релации, но ќе бидат проширени и на хотелите, локалниот јавен превоз и регионалниот железнички превоз.

Валидноста на италијанската дигитална зелена карта – потврда за вакцинација или закрепнување од Ковид-19 – ќе биде скратена од 12 на 9 месеци.

Италија неодамна забележа значително зголемување на случаите на коронавирус.