January 19, 2021 06:44
Свет

Истражување: Тестирањето на антитела покажува помал број лица заразени со коронавирус

Тестирањето на антитела во крвта за да се утврди инфекцијата со коронавирус дава помал број во споредба со реалната состојба, бидејќи антителата постепено исчезнуваат од телото, покажа студијата на Американскиот центар за превенција и третман на болести (ЦДЦ)

Падот на нивото на антитела не мора да значи дека луѓето се изложени на ризик од повторна инфекција, бидејќи тие се заштитени од други делови на имунолошкиот систем и антителата дејствуваат дури и по првичната инфекција, велат експертите. Вистинското времетраење на имунитетот сè уште не е познато.

Тестирањето на антитела стана рутина во многу земји и се изведува на различни нивоа, со репрезентативни примероци, на цели места и често врз основа на примероци од банки на крв.

Тие помогнаа да се разбере реалната состојба на епидемијата, со дијагностички тестови кои имаат позитивни резултати само за време на инфекцијата, но не и потоа, и кои на некои места се премалку и главно не се прават на луѓе кои немаат симптоми.

ЦДЦ зеде крв и тестираше повеќе од 3.000 негуватели во 13 американски болници од април до јуни 2020 година. Истражувањето покажа дека 194 лица или 6 проценти имале антитела на коронавирусот, пишува „Индекс“.

Околу два месеци подоцна, 156 од нив биле повторно тестирани, а нивото на антитела паднало за 94 отсто. Кај 28 отсто, нивото било под прагот што обично укажува на тоа дека инфекцијата поминала.