October 25, 2020 00:08
Балкан

Исповед на мајката на пилотот Звонко кој погина утринава: Ми рече излези ќе летам над нашата куќа

Воен авион се урна утрово во селото Брасина кај Мали Зворник, а пилотот Звонко Васиљевиќ загина, додека по другиот, кој се катапултираше, се трагаше со часови. Нешто пред 14 часот, за жал, пристигна веста дека и другиот пилот го загубил животот.

Новинарите биле во семејната куќа на жртвата Звонко пред да дознаат за судбината на пилотот и копилотот. Родителите и неколку пријатели и роднини веќе биле во солзи, загрижени, тажни.

Сепак, никој сè уште не сакал да верува во најлошото. Се шпекулирало дека пилотот наводно се катапултирал во населбата Чолаковиќи во Брасина … Сè е непроверено, неофицијално, што ја прави загриженоста уште поголема и го отвора патот до црни претчувства, но имало надеж.

– Половина час пред летот, Звонко ми се јави и ми рече да излезам на терасата дека ќе ги прелета нашите куќи – изјави мајката Мара за „Новости“.

– Го чекав како сонце, тој е наша гордост и радост во секоја смисла, и како дете, и како маж и како пилот. Не знам што се случи во меѓувреме, вели неговата мајка.

Отец Драган вели дека го познава својот син во душата, но и неговите размислувања за летовите и вели: Кој знае колку пати ми рече дека никогаш, по секоја цена, нема да остави некого во авион и тој самиот да се катапултира. Никогаш, потенцира тој, тој не би го сторил тоа. Сигурен сум дека тој не го стори тоа дури и сега, затоа што е надарен со силен морал, професионализам и филантропија.

Вујкото на Звонко, Видоје, исто така бил пилот, потполковник во авијацијата на ЈНА. Помалиот Васиљевиќ на тој начин ја продолжил воената и пилотската традиција на овој чесен дом во Долна Борина. Видоје починал трагично, пред дваесет години, но не на лет, туку паднал од куќата на еден пријател на кого му помага.