February 26, 2021 18:59
Свет

Исламот во Франција доби повелба со принципи

Францускиот совет за муслиманска вероисповед официјално ја одобри повелбата за принципите на исламот во Франција со што треба да почне големо преструктурирање на втората религија во државата, јавија француски медиуми.

По неколкунеделна внатрешна криза, лидерите на Советот се согласија за текстот на повелбата, со кој се потврдува „компатибилноста” на муслиманската вера со секуларноста на државата и со родовата еднаквост, и се отфрла употребата на исламот како средство за постигнување политичка цели.

Таа потврда на принципите на републиката беше на барање на францускиот претседател Емануел Макрон како дел од неговата офанзива против сепаратизмот и радикалниот ислам и ќе се реализира во нацрт-закон што сега го разгледува францускиот Парламент.

Усвојувањето на Повелбата со принципи го отвори патот за формирање Национален совет на имами, кој ќе ги одобрува имамите кои проповедаат во Франција. Повелбата се спротивставува и на мешањето на странски земји во муслиманската

Hundred (Dub) (https://funimationfree.com/m/e1a2) Episode 12 at website https://funimationfree.com dragon ball z funimation dub

The Promised Neverland (Dub) Episode 12 at website https://animeplanet.cc. See more arifureta anime planet