September 30, 2020 22:17
Свет

ИОМ: Околу илјада мигранти вратени во Либија за две недели

Околу илјада мигранти биле вратени во Либија во изминатите две недели, соопшти агенцијата на ОН за миграција.

Причината за заминувањто на тие луѓе донекаде може да се објасни со ситуацијата во Триполи каде има големи судири веќе девет месеци, соопшти ИОМ.

„Најмалку 953 мигранти меѓу кои 136 жени и 85 деца се вратени на либиски брег во првите две недели во 2020 година. Сите се во центри за мигранти, наведе ИОМ.

Според нив, во истиот период лани во Либија не бил вратени ниту еден мигрант.