August 17, 2022 14:56
Балкан

Инцко ги наметна измените во Законот за забрана и негирање на воените злосторства и геноцид во БиХ

Високиот претставник на ОН за Босна и Херцеговина, Валентин Инцко, денеска ги донесе измените во Казнениот законик на земјата со кои се забранува и со затвор се санкционира негирањето на воени злосторства, вклучувајќи го и геноцидот во Сребреница.

Новообјавениот Закон за измени и дополнувања на Кривичниот законик на БиХ, во иднина на секого ќе му се заканува со затвор од три месеци до три години, доколку јавно поттикнува насилство или омраза против група лица или членови на група врз основа на нивната раса, боја на кожа, религија , потекло или национална или етничка припадност и една од промените експлицитно пропишува казна за оние кои негираат воени злосторства.

„Кој јавно поддржува, негира, грубо намалува или се обидува да го оправда злосторството геноцид, злосторство против човештвото или воено злосторство утврдено со конечна пресуда во согласност со Повелбата на Меѓународниот воен трибунал приложена кон Лондонскиот договор од 8 август 1945 година или Меѓународниот кривичен трибунал за поранешна Југославија; кривичен суд или суд во Босна и Херцеговина, и е насочен против група на лица или член на група утврдена според раса, боја, религија, потекло или национална или етничка припадност, на начин што може да поттикне насилство или омраза насочена против таква група на лица или член на таква група, ќе се казни со затвор од шест месеци до пет години “, се наведува во одлуката на Високиот претставник, која стана составен дел од Кривичен законик на БиХ и ќе стапи на сила за осум дена.

Отсега кривично дело во БиХ станува и дистрибуцијата на пропаганден материјал со кој се негираат воени злосторства, за што ќе биде пропишана казна затвор од најмалку една до три години.

Доделувањето признанија или привилегии на лица кои биле правосилно осудени за воени злосторства сега носи казна од најмалку три години затвор за службениците во телата на власта кои ќе финансираат спроведување на такви незаконски одлуки од нивните буџети.

Инцко, кој на 1 август ја напушта функцијата Висок претставник на ОН за БиХ, на овој начин, по неколку години, повторно прибегна кон широките овластувања што му беа достапни од почетокот на неговиот мандат пред 12 години, но тој не можеше да го искористи бидејќи за тоа немаше поддршка внатре во Одборот за имплементација на мирот во БиХ.

Пред две години, тој предупреди дека е крајно време во БиХ да се забрани негирањето на воените злосторства и величењето на нивните сторители, вклучувајќи го и злосторството во Сребреница, кое властите на Република Српска, предводено од Милорад Додик, упорно одбиваат да го признаат како расчистен факт.

Инцко неуспешно ги повика политичките партии во БиХ сами да се договорат за ова и да усвојат соодветни измени и дополнувања на Кривичниот закон во парламентот на БиХ.