December 10, 2022 05:52
Свет

Индија забрани исламистичка организација поради антидржавни активности

Индија забрани исламистичка група обвинета дека е поврзана со џихадистички групи и станува „голема закана за внатрешната безбедност”, се вели во владин декрет објавен денеска.

Во документот се наведува дека Народниот фронт на Индија (ПФИ) е во контакт со Исламското студентско движење на Индија, џихадистичка група забранета од 2001 година, бангладешката екстремистичка организација Џамаатул Муџахедин Бангладеш и џихадистичката група Исламска држава. НФИ негира.

Владата наведува дека е „убедена во потребата НФИ и неговите приврзаници, како и организациите поврзани со него, да бидат обвинети за криминален заговор, кој стапува во сила веднаш за период од пет години”.

НФИ и нејзините придружни организации „вршат незаконски активности кои се штетни за интегритетот, суверенитетот и безбедноста на земјата и веројатно ќе го нарушат јавниот мир и општествената хармонија во земјата со промовирање на милитантен активизам” во Индија, додаде кабинетот.

Според него, НФИ и нејзините придружни организации работеле тајно на „зголемување на радикализацијата на заедницата, поттикнувајќи чувство на несигурност”.

Индиската Влада го обвинува НФИ за насилни дејствија, особено „ладнокрвни убиства на лица поврзани со организации од други религии, набавка на експлозиви за напад на важни лица и објекти и уништување на јавна материјална сопственост”.

Полицијата вчера приведе над 200 припадници на НФИ во акции низ државата. Во слична операција минатата недела беа уапсени повеќе од 100 лица поврзани со НФИ.

НФИ на Твитер ја осуди полициската операција и ја обвини владата за „лов на вештерки” чија цел е да ги замолчи нејзините противници.