January 26, 2021 08:56
Балкан

Имунолог: Ковид го скратува животот на мажите за 14, а на жените за 12 години (ВИДЕО)

Хрватскиот имунолог Златко Тробоњача денес за „N1“ рече дека во историјата нема патоген со кој што толку брзо сме се запознале.

„Илјадници научни трудови се објавени во изминатите десет месеци, па затоа е невозможно да се следи објавеното за биологијата на овој вирус“, вели Тробоњача, посочувајќи дека е добро што вирусот не мутира и нема да влијае на ефективноста на вакцината.

Отпрвин се чинеше дека постаритe и болните имаат поголема веројатност да се разболат, а сега гледаме различни случаи. Покрај тоа, додаде Тробоњача, има над 40 проценти асимптоматски случаи.

„Луѓето се инфицираат без воопшто да бидат свесни за тоа, бидејќи немаат знаци на болест, а потоа можат да ја пренесат болеста на други. Тогаш имате такви форми на болеста што завршуваат со тешки клинички слики, на крајот луѓето завршуваат на респиратори и на крајот голем број случаи ќе завршат трагично. Што се однесува до болеста, не можете да ја дефинирате, но се манифестира на различни начини, што одговара на ширењето на вирусот и го оневозможува контролирањето на ширењето на вирусот“, објасни Тробоњача.

Имунологот ги коментираше и тезите за смртност од Ковид-19.

„Честопати се вели дека оние луѓе кои се болни од други болести би умреле и без Ковид, така што се вели дека тие не умреле од Ковид, туку со Ковид – морам да кажам дека имало неколку трудови во кои се вели дека треба да зборуваме за еден параметар наречен „изгубени години“. Целото население да се стратифицира врз основа на одредени коморбидитети и да се направи очекуваниот животен век на овие луѓе и конечно да се пресмета одреден просечен животен век за сите овие слоевити групи. Би се видело дека вирусот го скратува животот на мажите за околу 14 години, а на жените за 12 години. Затоа, мислам дека е најправедно да се зборува за тоа колку САРС-CoV-2 го скратува животот“, рече тој.

Watch The Rising of the Shield Hero (Dub) Episode 7 at website https://animefreak.ws. See more anime freaks anime

Watch Scum's Wish Episode 2 at website https://animeheaven.pro. See more animeheaven unblocked