Свет

Израелската Влада одобри населување на 3.000 етиописки Евреи

Израелската Влада одобри имиграција на 3.000 Евреи од завојуваната Етиопија, од кои некои со децении чекаат да им се придружат на роднините во еврејската држава.

Во Израел живеат околу 140.000 етиопски Евреи, а водачите на таа заедница проценуваат дека во Етиопија има уште околу 6.000.

Одлуката е чекор напред во решавањето на комплицираните односи на Израел со етиопската еврејска заедница. Иако семејствата на кои им е дозволено да емигрираат се со еврејско потекло и ги почитуваат еврејските обичаи, Израел според религиозниот закон не ги смета за Евреи. Наместо тоа, тие се обидуваат да имигрираат во Израел според програмата за обединување на семејството, за која е потребно специјално одобрение од Владата.

Во 2015 година беше донесена одлука да се доведат во Израел сите преостанати Етиопјани со еврејско потекло во рок од пет години.

watch subbed anime. Animeflix - your number one source for FREE anime, subbed and dubbed. Watch your favorite anime online FREE.

Pokémon Journeys: The Series Episode 85

Bleach

stream anime online TSUKIMICHI -Moonlit Fantasy-

JUJUTSU KAISEN (Dub) Episode 23

free anime Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba Mugen Train Arc