August 15, 2022 18:06
Култура

Изложба и уметнички презентации за наградата „Денес“

За среда е најавено доделување на шеснаесетотто издание на наградата „Денес“, која се доделува за млад/а визуел(е)н/а уметни(к)чка во Македонија до 35 години за исклучителна и истакната тековна уметничка практика, која подразбира критичко и естетско размислување и дејствување како единствена награда во земјата од овој вид и означува двомесечен престој во Њујорк, САД.

Процесот на доделување на наградата „Денес“ во 2022 година се состои од два настана, кои се одржуваат во Национална галерија на Република Северна Македонија – мултимедијален центар „Мала станица“, и тоа:

22 јуни (среда) во 19 часот – презентации на четворицата уметници финалисти: Дарко Алексовски, Ивана Мирчевска, Кристина Пулејкова, Зоран Шеќеров.

23 јуни (четврток) во 20 часот – изложба на четворицата уметници финалисти: Дарко Алексовски, Ивана Мирчевска, Кристина Пулејкова, Зоран Шеќеров и церемонија за наградата.

Жири-комисијата за XVI награда „Денес“ е составена од: Вивијана Ќеќија (Лондон), кураторка и истражувачка, кураторка за резиденции и јавни програми во „Делфина фондацијата“, Лондон; Елена Чемерска (Скопј/Берлин), уметничка и добитничка на наградата „Денес“ во 2021 година; Славчо Димитров (Скопје), истражувач, теоретичар, активист и куратор на „Скопje – викенд на гордоста“, интердисциплинарен фестивал за квир-уметности, култура и теорија; Нора Халими (Тетово), уметничка и професорка на Факултетот за уметности при Универзитетот во Тетово и Лилија Куделија (Киев/Далас), кураторка, историчарка на уметност и соработничка на Residency Unlimited (RU) во Њујорк.

tải sunwin

tải sunwin

tải sunwin

game sunwin game bài sunwin sunwin apk

sun win