June 26, 2022 15:41
Балкан

Изетбеговиќ: Дрска е изјавата на рускиот амбасадор дека БиХ не треба да влезе во ЕУ

Бакир Изетбеговиќ, член на Претседателството на БиХ, изјавата на рускиот амбасадор Игор Калабухов дека БиХ не треба да се приклучи на ЕУ ја нарече флагрантно и арогантно мешање во внатрешните работи на БиХ.

За „Национал“, Изетбеговиќ ја анализираше политичката ситуација во земјата, особено кризата во довербата меѓу Хрватите и Бошњаците во Федерацијата БиХ, која настана поради неуспехот на преговорите за промена на изборниот закон на БиХ.

Игор Калабухов во свој текст за „Глас Српске“ од Бањалука пред неколку дена напиша дека граѓаните на БиХ треба добро да размислат дали им е потребно членство во ЕУ.

„БиХ се одлучи за членство во ЕУ и НАТО, со консензус во кој учествуваа и претставници на Србите од Република Српска. Поточно, луѓето на Додик од Сојузот на независни социјалдемократи (СНСД). Ова се наши државни стратегии, официјални документи на БиХ , што дури и дрско е амбасадорот да го коментира тоа, а камоли да ги негира нашите определби“, изјави Изетбеговиќ за „Национал“.