August 2, 2021 20:48
Македонија

Избрани победниците од натпреварот за зелени бизнис идеи 2021

Скопје 16 јуни 2021 (МИА) – Здружението за социјални иновации „АРНО“ денеска ги прогласи победниците од натпреварот за зелени бизнис идеи 2021. За најдобри без избрани идеите: „Прва библиотека за играчки“ на Горјана Боневска, „О-круг: Производство на есенцијални масла и ароматизери од отпадни лушпи од портокал“ на Марија Бургиева и идејата „Мини Ирина Тошева“ на модната дизајнерка Ирина Тошева.

Идејата на  „О-круг“ е преработка на биоотпад, конкретно лушпи од портокал, од кои ќе се произведува линија на еко-продукти како природни есенцијални масла и освежувачи на воздух.

„Џагор“ е првата библиотека за играчки со која креаторите сакаат да понудат циркуларна алтернатива со можност за изнајмување на квалитетни играчки, справи и помагала, достапни и за оние со минимални примања, а, „Мини Ирина Тошева“ претставува под-етикета на брендот на дизајнерката Ирина Тошева.

На натпреварот пристигнале 33 апликации од кои 13 се натпреварувале во финалето.

„Зелени идеи“ е годишен натпревар кој поддржува развој на мали, локални и одржливи бизнис идеи во Албанија, Косово, Северна Македонија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Србија, Грција и се одржува од 2012 година. Секоја година по тројца претставници од секоја од земјите се натпреваруваат на регионален натпревар. На регионалниот натпревар што претстои, идеите на Боневска и Бургиева ќе се борат за поддршка од 5.000 долари, додека, Тошева ќе се натпреварува за поддршка од 10.000 долари. ар/бак/

4Anime - Watch English Anime Online For Free in HD | 4Anime.biz. Is the Order a Rabbit?? OVA Episode Full

AnimeBee Watch anime online, English anime online HD. The Asylum Session Episode Full

GoGoAnime Watch anime online, English anime online HD. Licensed by Royalty (https://gogoanime.be/m/Ml2m) Episode 12

KissAnime Weddingbee: https://www.weddingbee.com/members/kissanimemx/