June 26, 2022 07:20
Македонија

ЗНМ ги осуди заканите кон новинарката Мери Јордановска

Здружението на новинарите на Македонија ги осудува вербалните закани изречени од страна на застапник на менаџментот на телевизијата „1тв“ Бојан Јовановски врз новинарката на „Макфакс“, Мери Јордановска.

Менаџерот Јовановски кој е син на доминантниот сопственик на „1ТВ“, во својот напис на социјалните мрежи директно ја прозива Јордановска поради нејзини изречени критики за емисијата „Инсајдер“, која се емитуваше на оваа телевизија. Од ЗНМ велат дека Јовановски преку своите објави се обидува да изврши притисок врз новинарката со тоа што јавно ја прозива да провери дали сопственикот на медиумот каде што таа работи преговара со „1тв“ за соработка.

ЗНМ на овие реакции гледа како на закани по работното место на новинарката и обид да влијае врз нејзиното известување, но и нејзината критична опсервација на објавени медиумски содржини.

„Потсетуваме дека Законот за медиуми во членот 11 дава право на новинарот да го изнесе својот став и мислење за работата на истиот доколку не се придржува кон професионалните правила на новинарската професија утврдени од страна на професионалните организации на новинари и тоа во медиумот каде новинарот е ангажиран, а не пак за став кон работата на други медиуми“, велат од ЗНМ.

Здружението додава дека менаџментот и уредувачката политика се одвоени, согласно домашните и европските пракси и регулативи, а ваквите изјави од страна на лица со менаџерска функција во медиуми кои се блиски до сопствениците на истите, може да влијаат негативно врз и онака кревката состојба на слободата на изразување и независноста на медиумите.

mẹo bắn cá go88 go88 âu mỹ link vào go88

https://sunwin.fan/