September 28, 2022 15:47
Свет

Зеленски: Полјаците во Украина ќе ги имаат истите права како украинските бегалци во Полска

Украинскиот претседател Володимир Зеленски денеска истакна дека Украина и Полска се договориле да им дадат дополнителни права на своите граѓани.

„Полските граѓани во Украина ќе ги добијат истите права кои во моментот ги имаат украинските бегалци во Полска“, изјави Зеленски за време на посетата на Киев на неговиот полски колега, Анджеј Дуда.

Дуда рече дека нема да се смири додека Украина не стане членка на Европската унија, дека земјата мора да се обнови, како што кажа, со средства на агресорот и дека само Украина има право да одлучува за својата иднина.