December 4, 2022 19:13
Свет

Започнува Самитот на Европската политичка заедница

Започнува Самитот на Европската политичка заедница во Прага, главниот град на Чешка, која моментално претседава со ЕУ. Се собираат учесници на самитот.

Станува збор за нов неформален формат, кој прв го спомна претседателот на Франција, Емануел Макрон, а кој меѓу другите ќе ја собере поранешната членка на ЕУ, Велика Британија, повеќедеценискиот кандидат за прием во Турција, но и нов кандидат Украина, како и кандидати и оние кои не се од Западен Балкан.

Целта е земјите кои не се членки да се поврзат подобро со ЕУ.